Jachtservice de Maas

Accu's aam boord

Boot accu's komen in verschillende soorten & maten.

Loodaccu's
De meest voorkomende en goedkoopste accu's zijn de loodaccu's. Deze betaalbare varianten verhouden zich goed voor het normale huis-tuin-keuken gebruik aan boord van uw boot. Een nadeel van loodaccu's is dat ze een zelfontlading hebben van ca 10 % per maand, dit opgeteld met het feit dat een normale accu's niet dieper ontladen mag worden dan 20%, geeft wel aan dat ze continue ondehroud behoeven. Zorg dat ze op spanning blijven door een goede 3 traps acculader, en peil de vloeistof regelmatig. We hebben meegemaakt, dat indien men een loodaccu niet onderhroud, deze al binnen een jaar kapot kunnen gaan.

Onderhoudsvrije accu's
De zogenaamde ondehroudsvrije of onderhoudsarme accu's zijn een stuk duurder dan de ouderwetse loodaccu's. Deze accu's hebben als grondstof lood-calcium en kennen een lage zelfontlading. Een dergelijk accu's kan wel een jaar over staan waarbij hij zich minimaal ontlaad. Deze accu's zijn gevuld met hoogwaardig electrolyt, waardoor er bijna geen water ontsnapt. Fabrikanten hebben hierom de vuldoppen achterwege gelaten en een indicator geplaatst. In de praktijk zijn deze accu's aan te raden voor mensen die weinig onderhoud hoeven willen plegen of als de accu's moeilijk toegankelijk zijn.

Gel accu's
Gel accu's zijn vervaardigd met een vast en hoogwaardig electrolyt (vloeistof). Waardoor ze absoluut schokbestendig en echt onderhoudsvrij zijn. Gel accu's worden veelal in kleine capaciteit verkocht (55 ah). Men denkt veelal dat deze accu's automatisch tegen diepteontlading kunnen, maar dat is niet automatisch. Het is echt afhankelijk van wel type accu men neemt.

AGM
AGM accu's zijn opgebouwd uit platen met een calciumlegering gescheiden van microporeuze glasmatten. Deze accu's hebben hierdoor een hoge energiedichtheid, afgezet tegen het gewicht. Levert het een enorme gewichtsbesparing op. Deze accu's kunnen diep ontladen worden, zonder dat ze schade oplopen.

Startaccu
Startaccu's kunnen in korte tijd een hoop vermogen leveren. Aanbevolen wordt startaccu's niet verder te ontladen dan 20 %. Deze accu's hebben relatief veel dunne platen, die krom kunnen trekken bij te heftige laad-cycli.

Semitraktie accu
Deze accu's hebben een lagere spanning dan startaccu's, maar kunnen daarin tegen beter ontladen worden. Tot wel 50%. Hierdoor hebben ze een langere levensduur.
© Copyright - Jachtservice de Maas - Sitemap